ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗΣ ΜΙΚΡΟΑΛΓΗΣ

Τα μικροφύκη είναι μικροσκοπικά φύκια. Είναι μονοκύτταρα φύκια που μπορεί να υπάρχουν ανεξάρτητα ή σε αποικίες. Αποτελούνται από τα μονοκύτταρα είδη φυκών, π.χ. πράσινα φύκια, διάτομα και δινομαστιγώματα. Τα μικροφύκη παράγουν μια ποικιλία ενώσεων για να βοηθήσουν στην προσαρμογή και την επιβίωση διαφορετικών περιβαλλοντικών συνθηκών. Πολλά στελέχη θαλάσσιων μικροφυκών έχουν περιεκτικότητα σε έλαιο μεταξύ 10-50%, (w/w) και παράγουν υψηλό ποσοστό των συνολικών λιπιδίων (έως και 30-70% του ξηρού βάρους). Τα στελέχη από το Schizochytrium limacinum περιέχουν ένα ποσοστό DHA μεταξύ 30-40% των συνολικών λιπαρών οξέων.

Τα θαλάσσια μικροφύκη είναι μια φυσική πηγή λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων των EPA και DHA. Επί του παρόντος, η κύρια πηγή EPA και DHA για ανθρώπινη κατανάλωση είναι τα θαλάσσια λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο κέφαλος και το σκουμπρί. Ωστόσο, τα παγκόσμια αλιεύματα έχουν μειωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ο αριθμός των υπεραλιευόμενων αποθεμάτων αυξάνεται εκθετικά από τη δεκαετία του 1950. Επιπλέον, η παρουσία χημικών ρύπων (π.χ. υδράργυρος) στο ιχθυέλαιο μπορεί να είναι επιβλαβής για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, το ιχθυέλαιο δεν είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και η μυρωδιά του δεν το κάνει ελκυστικό. Για όλους αυτούς τους προαναφερθέντες λόγους αναπτύσσεται μια εναλλακτική πηγή και αναλύεται επιστημονικά.

Τα μικροφύκη είναι οι αρχικοί παραγωγοί EPA και DHA στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα και μπορούν φυσικά να αναπτυχθούν γρήγορα κάτω από μια ποικιλία συνθηκών αυτότροφης, μικτότροφης και ετερότροφης καλλιέργειας με υψηλή δυνατότητα παραγωγής ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας. Άλλα προϊόντα μικροφυκών χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων. ζωοτροφές (συμπεριλαμβανομένης της υδατοκαλλιέργειας), βιταμίνες, χρωστικές ουσίες, φαρμακευτικές ενώσεις, καλλυντικά και ενδεχομένως ως πηγή βιοκαυσίμων.

Μικροφύκη εναντίον φυτοπλαγκτόν:

Τα μικροφύκη είναι μέλη της μεγαλύτερης ομάδας φυτοπλαγκτού. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές όπου τα μικροφύκη και το φυτοπλαγκτόν θεωρούνται συνώνυμα. Είναι σημαντικά στο οικοσύστημα καθώς χρησιμεύουν ως οι κύριοι παραγωγοί μιας υδάτινης τροφικής αλυσίδας.

Μικροφύκη εναντίον μακροφυκών:

Τα μικροφύκη και τα μακροφύκη είναι οι δύο κύριοι τύποι φυκών που βασίζονται στην κυτταρική μορφολογία. Τα μικροφύκη είναι μονοκύτταρα είδη φυκιών που μπορεί να ζουν είτε μεμονωμένα είτε σε αποικίες. Τα μακροφύκη είναι πολυκύτταρα είδη φυκιών. Συνήθως ονομάζονται φύκια επειδή μπορούν να αναπτυχθούν άφθονα ανά πάσα στιγμή

Σύγκριση ελαίων θαλάσσιας άλγης με τα ιχθυέλαια

Το DHA (Εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ) είναι ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και απαντάται σε φυσική μορφή στα ψυχρά νερά των ωκεανών, στα ψάρια (συμπεριλαμβανομένου του σολομού, της σαρδέλας, του γαύρου, της ρέγκας, του σκουμπριού, του μπακαλιάρου κτλ.), στις θαλάσσιες τροφές (όπως τα κριλ, οι γαρίδες κτλ.) και στην θαλάσσια άλγη (φύκια).

Τα ψάρια και τα υπόλοιπα θαλάσσια όντα δεν είναι σε θέση να παράγουν Ωμέγα-3, επομένως τα παίρνουν τρώγοντας μικροφύκη. Τα προβλήματα για την λήψη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από τα ψάρια του ωκεανού είναι ότι οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν μειωθεί δραστικά από την υπεραλίευση και ότι είναι πιθανότατα μολυσμένα με βαρέα μέταλλα και ρύπους.

Ευτυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι η θαλάσσια άλγη προσφέρει τα ίδια επίπεδα ωμέγα 3 με τα ψάρια, αλλά απορροφώνται από το σώμα σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματικά από ό,τι από τα ψάρια ή το λάδι από κριλ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν καταναλώνετε ίση ποσότητα ωμέγα-3 από κάθε πηγή, το σώμα σας θα επωφεληθεί περισσότερο από το έλαιο άλγης με πολύ υψηλή αναλογία φιλική προς τον εγκέφαλο, από ό,τι από το ιχθυέλαιο.

Είδος ψαριού

USDA (2013). USDA National Nutrient Database for Standard Reference.

Κάθε μπουκάλι Micoil plus Omega-3  ισοδυναμεί με :

(το μπουκάλι 255ml περιέχει 2400mg Ωμέγα-3 / 100gr)

Σαρδέλα

1,41 γρ Ω3 / 100 γρ σαρδέλας που ισούται με 20 τεμάχια φιλέτου ψαριού

80 φιλέτα σαρδέλας

Γαύρος

0,80 γρ Ω3 / 100 γρ γαύρου που ισούται με 28 τεμάχια φιλέτου ψαριού

197 φιλέτα γαύρου

Σολομός

1,03 γρ Ω3 / 100 γρ σολομού που ισούται με 2 τεμάχια  φιλέτου ψαριού

11 φιλέτα σολομού

Με την ανάπτυξη της βιοθαλάσσιας τεχνολογίας, τα έλαια άλγης θεωρούνται πιο πλεονεκτικά όσον αφορά τη βιωσιμότητα, τις γευστικές ιδιότητες και την ποιότητα των Ωμέγα-3.

Το έλαιο άλγης προσφέρει ως πρόσθετα οφέλη την αποφυγή της εξάντλησης του πληθυσμού των ψαριών και της πιθανής μόλυνσης μας από υδράργυρο και άλλες τοξίνες.

Συμπερασματικά, τα ιχθυέλαια εξακολουθούν να είναι μια καλή επιλογή, αλλά για τους χορτοφάγους ή όσους επιλέγουν ένα προϊόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον, τα έλαια άλγης είναι μια καλύτερη επιλογή.

Θαλάσσια άλγη και εγκεφαλική λειτουργία

Τα Omega-3 από θαλάσσια άλγη (DHA – Εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ) δρουν στον εγκέφαλο υποστηρίζοντας τους νευρώνες.

Το άφθονο DHA στον εγκέφαλο διασφαλίζει ότι οι νευρώνες είναι αρκετά ρευστοί και ευέλικτοι, κάτι που είναι απαραίτητο για να αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ αυτών. Η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων είναι θεμελιώδης για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, την καλή γνωστική λειτουργία, έναν εγκέφαλο που είναι ήρεμος και σε εγρήγορση, για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου στους ενήλικες.

Το DHA αναστέλλει επίσης τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη ενώ μειώνει τη πιθανότητα φλεγμονής. Η μείωση της φλεγμονής του εγκεφάλου είναι σημαντική επειδή αυτή είναι η ρίζα πολλών κοινών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, η κόπωση, η απώλεια μνήμης και η ομίχλη του εγκεφάλου. Η ομίχλη του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του εγκεφάλου και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Alzheimer.

Δημοσιευμένες εργασίες για το εκχύλισμα θαλάσσιας μικροάλγης

  1. Khan, M. I., Shin, J. H., & Kim, J. D. (2018). The promising future of microalgae: current status, challenges, and optimization of a sustainable and renewable industry for biofuels, feed, and other products. Microbial Cell Factories, 17(1). https://doi.org/10.1186/s12934-018-0879-x
  2. 10.2 What are Algae? EGEE 439: Alternative Fuels from Biomass Sources. (2018). Retrieved December 15, 2019, from Psu.edu website: https://www.e-education.psu.edu/egee439/node/693
  3. Tocher DR, Betancor MB, Sprague M, Olsen RE, Napier JA. Omega-3 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids, EPA and DHA: Bridging the Gap between Supply and Demand. Nutrients. 2019 Jan 4;11(1):89. doi: 10.3390/nu11010089.
  4. Adarme-Vega, T.C., Lim, D.K.Y., Timmins, M. et al. Microalgal biofactories: a promising approach towards sustainable omega-3 fatty acid production. Microb Cell Fact 11, 96 (2012). https://doi.org/10.1186/1475-2859-11-96

Δημοσιευμένες εργασίες για το εκχύλισμα θαλάσσιας μικροάλγης & την εγκεφαλική λειτουργία.

  1. Innis, S.M., (2007). Dietary (n-3) Fatty Acids and Brain Development, The Journal of Nutrition, 137 (4):855–859, https://doi.org/10.1093/jn/137.4.855
  2.  Neubronner J, Schuchardt JP, Kressel G, Merkel M, von Schacky C, Hahn A. (2010).  Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters. Eur J Clin Nutr. 2011 Feb;65(2):247-54. doi: 10.1038/ejcn.2010.239. Epub 2010 Nov 10. PMID: 21063431.
  3. Arterburn LM, Oken HA, Bailey Hall E, Hamersley J, Kuratko CN, Hoffman JP. (2008).  Algal-oil capsules and cooked salmon: nutritionally equivalent sources of docosahexaenoic acid. J Am Diet Assoc. 2008 Jul;108(7):1204-9. doi: 10.1016/j.jada.2008.04.020. PMID: 18589030.
  4. Davis BC, Kris-Etherton PM (2003).  Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):640S-646S. doi: 10.1093/ajcn/78.3.640S. PMID: 12936959.
  5. Charles, C.N., Msagati, T., Swai, H., & Chacha, M., (2019). Microalgae: An alternative natural source of bioavailable omega-3 DHA for promotion of mental health in East Africa. Scientific African,6,e00187. ISSN 2468-2276, https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2019.e00187
  6. Paniagua-Michel, J., (2015). Chapter 16 – Microalgal Nutraceuticals. Editor(s): Se-Kwon Kim, Handbook of Marine Microalgae. Academic Press: 255-267,ISBN 9780128007761. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800776-1.00016-9
  7. Astiasarán, I., & Ansorena, D., (2009). Chapter 19 – Algal Oils. Editor(s): Robert A. Moreau, Afaf Kamal-Eldin, Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils. AOCS Press : 491-513. ISBN 9781893997974. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-97-4.50025-5
error: Απαγορεύεται η αντιγραφή.
Μετάβαση στο περιεχόμενο